Svet očami človeka

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Zamyslenie v Raji 1

“Plakal by som, ale nemám za čím, myslel by som, ale nemám na koho. Po písmenku si túto piesen značím, opája ma ako alkohol.”

Úryvok z piesne, ktorá mi už dlho behá hlavou. Prečo, netuším. Na koho mám myslieť? Jedna osoba by tu bola, aj keď podľa môjho okolia si to už nezaslúži. Je pravda, že spravila niečo, čo sa v spoločnosti považuje za veľmi zlé. Ale prečo máme tendenciu odsúdiť človeka za čin? Jednoducho vyslovíme záver na základe pár indícií, ktoré ani nemusia byť pravdivé a ďalej to už nikto nerieši. Nikto sa nezamyslí nad tým, prečo sa daný skutok vôbec stal.

Čo vedie človeka vykonávat konkrétne skutky? Akú má ten človek na to motiváciu? Vykonávame skutky skutočne len z našej vôle, alebo nás k tomu vedie niečo väčšie a tým pádom sú naše role už napísané a my ich iba hráme? Ak sa rozhodujeme iba na základe svojej vôle, ako sa potom dá predpovedat budúcnosť? Ved máme Nostradamove veštby, ktoré sú pomerne presné. Predpovedal jedenásty september, ktorý sa skutočne stal. Na zaklade tohto (neviem, ako spoľahlivého) tvrdenia potom vychádza, že naše činnosti sú už dopredu známe. Len si to jednoducho odžijeme, spravíme čo máme a zomrieme. Zapadneme do súkolia, pohneme tým správnym mechanizmom a dovidenia na smetisko dejín.


Zamyslenia | stály odkaz

Komentáre

  1. neaom
    ==Len si to jednoducho odžijeme== asi len predsa máme poslanie. Alebo pokračujeme tam, kde sme v predchádzajúcom živote prestali, aby sme naplnili, čo naplniť máme. Nie vždy dokážeme ovládať naše činy a hlavne náš jazyk a myseľ. Uveríme, čomu by sme inokedy neuverili, pochybujeme, o čom by sme nemali. A tak ubližujeme, alebo vyzdvihujeme padlých. ale vždy platí to staré: " kto je bez viny, nech prvý do mňa hodí kameň". Preto ako píšeš, je potrebné informáciu prijať ale nesúdiť.
    publikované: 09.12.2013 20:44:03 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014